Synkroniser dit sexliv til din menstruationscyklus
Hvordan påvirker din cyklus egentlig din sexlyst? Og hvorfor skal man synkronisere sit sexliv til ens cyklus?
Jeg var faktisk lidt nervøs, da jeg satte mig for at skrive det her blogindlæg.
Jeg hørte engang nogen sige at sex, politik og religion, dem skulle man holde sig fra at undervise i.
Men mit arbejde handler om cyklussen og hormoner, og vi kan altså ikke komme omkring, at hormoner også påvirker det her område.
Så jeg vil i det her blogindlæg give dig de tre vigtigste grunde til, at du skal synkroniserer dit sexliv til din cyklus - og hvorfor.
1. Din sexlyst varierer i løbet af din menstruationscyklus
Den allerførste, og allerbedste grund, jamen det er at din lyst varierer i løbet af din cyklus.
Du kender sikkert følelsen af, at du ikke lige har særlig meget lyst én dag, og en anden dag har du helt vildt meget lyst.
Måske din partner ikke helt forstår det. Hvad er det der er sket? Hvordan kan det skifte så meget?
Jeg oplever, at mange kvinder ikke er bevidste om, at det nogle gange er cyklussen, der er årsagen til den manglende (eller kraftige) lyst.
Jeg tror muligvis, at mange kvinder bliver frustrerede over, at de ikke tændes lige nemt på alle dage, og bebrejder sig selv det.
Men vi er som kvinder nødt til at forstå, at vi er forskellige fra mænd, og at det er helt ok at vi ikke har samme mængde lyst på alle dage.
Det betyder dog ikke, at vi ikke kan have sex på alle dage i cyklussen.
Der er vi - modsat mange andre pattedyr - nemlig unikt designet til at kunne have sex igennem hele cyklussen, og ikke kun under ægløsning.
Det betyder bare, at vi nogle gange kan have brug for at blive stimuleret på andre måder for at mærke lysten igen.
Sådan påvirker din cyklus din sexlyst
Din cyklus har fire forskellige faser, som du går igennem hver eneste måned. Dem kan du læse mere om lige her. Og du kan downloade min gratis Cyklusguide her, hvor jeg giver dig alle de juicy detaljer om cyklussen og et værktøj til at leve efter din cyklus i dag.
Her er nogle ideer til, hvordan du kan bruge hver fase til dit sexliv:
Menstruating:
Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, om hun oplever højere eller lavere sexlyst under sin menstruation. Og nogle oplever det især lige inden menstruationen. Man mener, at det skyldes, at livmodersammentrækningerne, der udløser menstruationen, stimulerer nerverne i området, så man bliver mere tændt.
Psst - hvis du ønsker at have sex under din menstruation, kan jeg anbefale at prøve en 'period sponge' fx dem her (ikke affiliate). Dem har jeg selv brugt og de er ret fikse! Vær dog obs på, at det lige kræver lidt øvelse at få dem ud igen, men det kan lade sig gøre!
Opening:
I openingfasen (tiden op til ægløsning) kan det være en tid, hvor du mærker en stigende sexlyst i takt med at østrogen stiger hen mod ægløsning.
Så det her kan være et godt tidspunkt at tage initiativ med din partner, fordi du har nemmere ved at mærke spontan lyst og blive tændt.
Ovulating:
Under din ægløsning kan du opleve, at din sexlyst er høj. Det er nemlig her, kvinder er allermest fertile, så kroppen er så smart, at den skruer op for hormonerne østrogen og testosteron nu, som giver dig større lyst til sex.
Så det er et perfekt tidspunkt at udnytte det og forføre din partner, hvis du har sådan. Vær dog opmærksom på at du er meget fertil nu, så sørg for at have en effektiv prævention, hvis du ikke ønsker at blive gravid.
Nesting:
I tiden efter ægløsning (nestingfasen) er det lidt forskelligt, hvordan kvinder oplever deres sexlyst. Sexlysten kan godt dale lidt lige efter ægløsning, fordi at både østrogen og testosteron daler. Men den vil ofte vende retur, når østrogen stiger igen efter et par dage.
Du er også sikkert mere følsom og sensitiv på grund af progesteron, som stiger nu, så der kan være behov for mere intimitet og dialog med din partner, så du ikke overskrider dine grænser.
Hvordan synkroniserer du dit sexliv til din cyklus?
Det, der er vigtigt at gøre, når du gerne vil synkronisere dit sexliv til cyklussen, er først og fremmest at blive opmærksom på, hvordan din sexlyst svinger i løbet af cyklussen.
Det kan du fx bruge Cykluskalenderen til, som du får med i Cyklusguiden. På den måde kan du tilpasse dit sexliv til lige netop din krop og sige til og fra alt efter hvad du har mest lyst til.
Forklar også meget gerne din partner, at det er på grund af din cyklus, at du ikke har samme sexdrive hver eneste dag, og at det ikke har noget at gøre med din partner.
Det kan nemlig også være frustrerende at stå i den modtagende ende, så det er en rigtig god idé at være åben omkring det.
Og så er det en god idé at skelne mellem spontan lyst og stimuleret lyst.
For du kan sagtens have sex i alle faser, men det er ikke altid vi mærker den spontane lyst altså den der følelse af 'hov, jeg har lyst til sex. Lige nu.).
Du kan stadig tændes og få lyst til sex...der skal bare lidt mere til at tænde dig, så det kan være en god idé at bruge lidt længere tid på forspil i de faser, hvor sexlysten ikke er lige så fremtrædende..
Psst - lær mere om hvad der ellers sker af spændende ting i løbet af din menstruationscyklus i min gratis Cyklusguide. Download den lige her.
2. Du får bedre orgasmer
Jeps, du læste rigtigt.
Grund nummer to til, at det er en virkelig god idé, at du synkroniserer dit sexliv til din cyklus er, at du kan få bedre og mere intense orgasmer.
Eller...
Det er som sådan ikke et resultat af at leve efter din cyklus.
Det kunne du også før. Men forskellen ligger i, at du nu bliver bevidst om, hvornår de nemmeste og bedste orgasmer ligger i din cyklus.
Og kan du gætte, hvornår det er?
Det er selvfølgelig omkring ægløsning.
Her er det nemmere at opnå orgasme, og de føles ofte mere intense.
Du vil sikkert også mærke mere spontan lyst, hvor du ud af det blå får lyst til sex.
Og det er der en grund til.
Lige omkring ægløsning er nemlig det tidspunkt, hvor du som kvinde er allermest fertil.
Så selvfølgelig har naturen designet dig så smart, at du får spontant lyst til at sex og du får endnu mere nydelse ud af sexen lige nu.
Der er også nogle forskere, der mener, at orgasmer muligvis kan hjælpe dig til at blive gravid.
Når du får en orgasme sker der nemlig nogle muskulære sammentrækninger omkring livmoderen, og man mener, at det kan hjælpe til at 'suge' sæden op. De kalder det for "Up- Suck - effekten (meget originalt).
Jeg sagde det jo, det her blev et af de mere juicy blogindlæg!
Så – hvordan kan du bruge det her til din fordel?
Her er nogle forslag:
Planlæg en date med din kæreste, eller en date med dig selv omkring ægløsning
Hav sex under ægløsning (med dig selv eller med din partner) og mærk efter, om det føles anderledes omkring ægløsning i forhold til de andre faser. Hvad føles anderledes? Hvad tænder du på nu? Hvordan føles en orgasme her? Vær nysgerrig og læg mærke til, hvad der sker i dit sexliv nu.
Har du svært ved at få orgasme (eller kan du ikke opnå en orgasme)?
Så kan den her viden også være en fordel for dig. Jeg var selv en af dem, som det tog rigtig lang tid for at lære, hvordan man lige nåede hen til 'The Big O'. Hvis det også er dig, så lad være med at slå dig selv oveni hovedet (for du er ikke alene og der er ikke noget i vejen med dig). Vælg i stedet strategisk fasen omkring din ægløsning til at øve dig i, for din sexlyst er højere nu og der skal mindre til at stimulere dig til en orgasme nu. Det betyder ikke, at der er orgasme-garanti, men man kan vel ligeså godt tage den korteste rute derhen, ikke? Øv dig gerne alene med dig selv. For jo mere du slapper af med dig selv seksuelt, jo mere vil du få ud af dit sexliv. Den her vibrator har i øvrigt fået rimelig gode anmeldelser af en af mine venner, og du kan læse flere anmeldelser af den her.
3. Variation i dit sexliv
Den tredje grund til, at du skal synkronisere dit sexliv til din cyklus er muligvis den vigtigste, især hvis du er i et parforhold.
Den handler om, hvordan du kan skabe mere variation i dit sexliv.
Hvor mange af os kender ikke det med, at der kan gå lidt rutine i sexlivet, når man har været sammen i et stykke tid?
Det er her din cyklus er så fantastisk, fordi den inviterer til variation i jeres sexliv.
Du har nemlig forskellige behov i løbet af din cyklus. Det gør, at du og din partner hver eneste måned har en opskrift på, hvordan i kan variere jeres sexliv, hvis I begynder at forstå din cyklus.
Nogle dage vil du måske opleve, at du føler dig eventyrlysten og har lyst til at prøve nogle nye ting af sammen. Andre dage kan du være mere sensitiv, og har brug for mere forspil og en blidere tilgang.
Kan man også bruge den her viden, hvis man er sammen med en kvinde?
Ja da, og der er det muligvis endnu vigtigere! Hvis du er sammen med en kvinde, så vil det være en styrke at kunne forstå jeres cyklusser. På den måde kan I bedre forstår, hvorfor I reagerer som I gør og skabe større medfølelse med hinanden. I kan også finde ud af, om jeres cyklusser er synkrone eller ej, og der kan være fordele og ulemper i begge dele.
Uanset hvad, kan jeres cyklusser være et udgangspunkt for bedre kommunikation og mere forståelse for hinanden.
Og hvis du er i et heteroseksuelt parforhold, så er det vigtigt, at du forklarer din partner, hvorfor du mærker en lavere sexlyst indimellem (og hvornår du mærker den højeste sexlyst).
En mand har nemlig ikke en menstruationscyklus, men en daglig hormoncyklus styret af testosteron, og det vil sige, at hans sexlyst er nogenlunde den samme hver dag (dog kan hans testosteronniveau påvirkes af, om han er gift, har børn eller har set en attraktiv kvinde den dag).
Som kvinder synes jeg, at vi er nødt til at tage ansvar for at forklare mænd, hvordan det er at have en cyklus, så de forstår, at det ikke er en afvisning af dem, hvis vi en dag ikke har lyst til sex, fordi vi er på et tidspunkt i cyklussen, hvor det ikke er vores førsteprioritet.
Uanset partner, er det dog allervigtigst at vi starter med at forstå os selv.
Det er blandt andet det, du gør lige nu, ved at læse det her blogindlæg, for at lære mere om din egen cyklus og kvindekroppen. Det er super sejt!
Men - hvordan kan du tale med din partner om det her?
Her er nogle forslag til, hvordan du kan tale med din partner om sex og din cyklus:
Tag udgangspunkt i de fire faser
Tag udgangspunkt i de fire faser, når du skal forklare din partner om dine behov. For eksempel, at du i din nestingfase har mere brug for dejlig en massage eller at i hygger jer sammen på anden vis, end når i har sex under din ovulatingfase. Her kan det måske gå vildere for sig. Ligesom at i openingfasen, tiden efter din menstruation, har du måske lyst til at kaste dig ud i noget nyt og spændende, som I længe har villet prøve af. De fire faser kan altså være en hjælp til at forklare din partner om din cyklus, og til at fortælle, hvordan det påvirker jeres sexliv. Jo mere du forklarer, jo mere vil i også begynde at kunne variere jeres sexliv.Involver din partner i din cyklus
Inddrag gerne din partner i din cyklus, så I kan følge med i din sexlyst, og dens variation, sammen. Måske påvirker den også din partner, så hans eller hendes sexlyst følger din cyklus. At forstå cyklussen vil give dig og din partner en helt ny indsigt i kvindekroppen, og gøre det nemmere at forstå, hvordan du fungerer.
Sådan lærer du din menstruationscyklus at kende
Jeg vil anbefale, at du begynde at kortlægge din sexlyst via din cyklus. Du kan fx bruge min gratis Cykluskalender til at få en indsigt i, hvordan den varierer i løbet af måneden. Cykluskalenderen er en simpel A4-side, hvor du hver eneste dag notere ned, blandt andet hvordan har din sexlyst er.
Med kalenderen kan også tracke mange andre spændende ting, og samtidig lære dig en masse om dig og din krop.
Det er så spændende - specielt for en cyklusnørd, som mig! Det kan være det lyder kompliceret, og at du tænker, at det er en masse arbejde. Men jeg kan dog love dig for, at det er et værktøj, der kan gøre en kæmpe forskel for dig og dit sexliv.
Du kan downloade Cyklusguiden og Cykluskalenderen lige her:
Og så håber jeg ellers, at du får et helt fantastisk sexliv synkroniseret med din cyklus.
Tak fordi du læste med 🙏
Kærlig hilsen Laura
Om Laura Grubb
Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.
Følg med på Instagram, Facebook og Youtube
Ansvarsfraskrivelse
Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar