Hvis ikke p-pillen – hvad så?

Hvis du overvejer at gå af p-pillen, så står du nok med spørgsmålet: ‘Hvad skal jeg så bruge som prævention i stedet?’ Jeg har gjort det nemmere for dig, og samlet mine 3 bedste bud på hormonfrie alternativer til p-pillen.

Dengang jeg stoppede på p-piller, stillede jeg mig selv det samme spørgsmål.

Hvad kan jeg bruge af prævention, hvor jeg undgår at tilføre syntetiske hormoner til min krop?

Jeg begyndte at researche og prøvede mig frem på min egen krop for at finde ud af, hvad som var bedst.

Jeg kom frem til de her løsninger, som efter min mening er de bedste, hvis du gerne vil undgå hormonel prævention:

Kondom

 • FORDEL: Den eneste præventionsform (udover Femidom), der også beskytter mod kønssygdomme. Så et godt valg, hvis du har skiftende partnere.
 • ULEMPE: De kan føles lidt upraktiske, og kan i nogle tilfælde gå i stykker/falde af. Nogle oplever også, at de hæmmer følsomheden for manden. Tåles ikke ved latexallergi.
 • PRIS: Afhængig af mærke og type koster de ca. 5-10 kr/stk.

Pessar + sæddræbende creme

 • FORDEL: Hvis det sidder korrekt, kan hverken manden eller kvinden mærke det under sex.
 • ULEMPE: Beskytter ikke mod kønssygdomme, og det skal sidde i minimum 6 timer efter sex. Hvis man har sex gentagne gange, skal der tilføjes mere sæddræbende creme.
 • PRIS: Koster ca. 500kr og holder i 2 år, plus løbende udgift til sæddræbende creme

Sikre perioder (FAM – Fertility Awareness Method)

Hvis du har hørt om Kalendermetoden, tænker du måske, at det her er en meget usikker metode. Men der findes idag ny teknologi (som fx Lady Comp), der gør Sikre Perioder (eller FAM, som det også kaldes) mere sikker, fordi en computer eller app kan udregne de sikre perioder for dig.

FAM handler om at observere kroppens signaler, så du kan forudsige, hvornår ægløsning finder sted, og i hvilke perioder, du kan og ikke kan blive gravid. Man bruger det ofte sammen med barrieremetoder som fx kondom i de usikre perioder.

Jeg har fundet to metoder for Sikre Perioder, der har virket for mig (læs også mit blogindlæg hvor jeg sammenligner de tre metoder med hinanden).

 • Kun temperatur observation (fx Daysy eller Natural Cycles)
  • FORDEL: Du skal kun tage din temperatur om morgenen, og du behøver ingen app
  • ULEMPE: Prisen (Daysy) eller at du skal tage temperaturen på ca. samme tidspunkt hver dag (Natural Cycles). Med Daysy skal du bare tage den, når du vågner, så du har større frihed.
  • PRIS:
   Daysy: ca. 2000kr, holder op til 10 år (med 2 års garanti).
   Natural Cycles: 500kr/år (løbende abonnement)
 • Temperatur + udflåd observation (fx Kindara)
  • FORDEL: Billig og god måde at lære at bruge FAM på
  • ULEMPE: Det kan være svært at vurdere udflåd  – så du skal være sikker på, at du ved, hvad du skal holde øje med. Læs evt. mere her.
  • PRIS: Et to-cifret termometer (ca. 100kr) og appen (Kindara er gratis)

Der findes også andre metoder, som er hormonfrie.

 

Kobberspiral

Virker ved, at kobberet i spiralen er giftigt for sædcellerne, og derfor kan de ikke komme længere end til livmodermunden

 • FORDEL: Stopper ikke din naturlige cyklus – du vil stadig have ægløsning
 • ULEMPE: Mange kvinder oplever desværre bivirkninger som fx kraftige blødninger, kramper og zinkmangel (læs mere om fordele/ulemper lige her).
 • PRIS: ca. 500 kr, holder op til 5 år

Femidom

Kaldes ‘det kvindelige kondom’. Indsættes i kvindens skede inden sex og kan kun bruges én gang.

 • FORDEL: Beskytter mod kønssygdomme, kan bruges ved latexallergi.
 • ULEMPE: Det kan være lidt svært at sætte på plads og kan gå i stykker.
 • PRIS: Ca. 30-40 kr/stk

Afbrudt samleje (eller “at hoppe af i Roskilde” 😉 )

Afbrudt samleje vil sige, at manden trækker sig ud før udløsning.

 • FORDEL: Kræver ingen anden prævention
 • ULEMPE: En temmelig usikker metode, da præ-sperm kan gøre kvinden gravid, men også sæd i urinrøret, hvis man har sex flere gange i træk.
 • PRIS: Gratis – men med en eventuel baby til følge 😉

Og hvad bruger jeg så, tænker du måske?

Jeg er netop begyndt at bruge Daysy (men brugte inden da Kindara) og kondomer i de usikre perioder (men jeg overvejer pt. at gå over til pessar).

Jeg er begejstret for Daysy, fordi jeg synes, det er en nem og naturlig løsning, og den hjælper mig samtidig til at vide, hvor jeg er i min cyklus.

Kindara var jeg også glad for, og jeg synes, det er et godt sted at starte med at lære om FAM.

Men jeg oplevede personligt, at det var svært at holde øje med mit udflåd hele tiden, og det gjorde mig usikker på, om jeg gjorde det korrekt.

Men det kan sagtens lade sig gøre, hvis man bare sætter sig ind i det.

For mig er Daysy bare et nemmere (omend dyrere) alternativ.

Men det er vigtigt for mig at understrege, at det er meget individuelt, hvad der passer til hver person.

Så mærk efter, hvad der føles rigtigt for DIG, og prøv dig frem.

OBS: Jeg får ingen provision/betaling fra de ovenstående mærker, men jeg deler dem alligevel med dig, fordi jeg er begejstret for, at der er begyndt at udvikles produkter, som kan hjælpe flere kvinder til en naturlig form for prævention.

Hvilken præventionsform bruger du?

Smid gerne en kommentar og fortæl, hvilken præventionstype, der fungerer bedst for dig og hvorfor.

Efter du har læst det her, er du måske nysgerrig efter at lære mere om din cyklus og hvordan du får en krop i naturlig balance. Min gratis cyklusguide kan være et godt sted at starte.

Ansvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg og video har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

About the Author

Laura Grubb

Jeg hedder Laura, og min passion er at guide dig til et liv i mere balance ved at forstå dig selv gennem din cyklus og hormoner. Med min baggrund som yogalærer og kostvejleder ønsker jeg at give dig værktøjerne til at finde vejen til en krop i balance, samtidig med du lærer om, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre det til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at få dig med på rejsen!

Mere fra Laura

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This