Få hormonerne i balance med 5S-modellen
I det her blogindlæg handler det om, hvordan du opnår hormonel balance med 5S-modellen.
Jeg vil blandt andet forklare dig, hvordan kan du bruge mad, yoga og livsstil til at bringe dem i balance.
Hvad er hormoner egentlig?
Hormoner er et stof, som er lavet af en særlig celle, oftest inde i en kirtel. Det bliver sendt ud i blodet, så det kan give besked til en anden celle i kroppen. På den måde virker de som en form for ‘kemiske budbringere’, der skaber et internt kommunikationssystem mellem celler i forskellige dele af kroppen.
Vi har flere forskellige hormonkirtler i kroppen - som fx binyrerne, der producerer kortisol, eller bugspytkirtlen, der producerer insulin, men hormoner kan også produceres i fx hjernen eller fedtvævet. De kommunikerer indbyrdes - de virker som en lås og en nøgle. Forskellige hormoner kan aktivere forskellige handlinger i cellerne.
Det store aha-øjeblik for mig skete, da jeg opdagede, at alle hormoner påvirker hinanden indbyrdes, også selvom de regulerer vidt forskellige opgaver (det er fx derfor at stress kan føre til PMS eller uregelmæssige cyklusser). Derfor er opgaven at adressere hele systemet for at genskabe balancen, ikke kun lokalbehandle.
Hvad vil det sige at have en hormonel ubalance?
Du kan sammenligne det med et stort orkester, som skal spille sammen i harmoni. Hvis et instrument spiller ude af takt, vil det påvirke lyden i resten af orkesteret. Og den disharmoni svarer til en hormonel ubalance.
Forskellige kvinder vil opleve forskellige ubalancer, men rodårsagen kan være den samme - fx stress. Derfor vil nogle opleve hårtab, andre PMS, og andre fertilitetsudfordringer.
Du kan måle din hormonbalance og finde ud af om du har en ubalance - fx via blod, spyt, eller urin. Men oftest vil det være nok i starten at kigge på dine symptomer og genskabe roen i systemet, så regulerer kroppen det selv.
Hvorfor er det vigtigt, at du får dine hormoner i balance?
Din hormonbalance påvirker ikke kun dit velvære lige nu, men også dit helbred på den lange bane som fx dine knogler, kræftrisiko og dit hjerte.
Et studie viste fx at kvinder med PMS havde 40% større risiko for forhøjet blodtryk, som kan øge risiko for hjerteanfald og nyreproblemer. Kræft og hjertesygdomme er blandt top 5 dødsårsager blandt kvinder.
Derudover kan ubalancer også potentielt set påvirke din fertilitet og evne til at blive gravid, og det kan gøre symptomer på overgangalderen sværere.
Og så er det vigtigt at huske, at dine symptomer ikke kun påvirker dig og din livskvalitet. Når du er stresset, irritabel, PMS, lav energi eller i smerter kan det påvirke dit parforhold, familie, børn og arbejdsplads. Jo bedre balance, du er i, jo mere vil dine omgivelser også trives.
Hvilke hormonubalancer kan du opleve?
Alt efter hvor du er i livet, kan du fx opleve:
Teenagere:
-
Uregelmæssig cyklus
-
Menstruationssmerter
-
Akne
-
Depression (vær især opmærksom, hvis du bruger hormonprævention, da forskning viser at unge i alderen 15-19 er i særlig risiko for depression og selvmordsrisiko)
20’erne
-
Bivirkninger fra hormonprævention (akne, uregelmæssig cyklus, PCOS)
-
PCOS
-
Endometriose
-
Stress
-
Underernæring (som kan føre til uregelmæssige eller stop af cyklussen)
-
Fertilitetsproblemer
-
Efterfødselsgener (som fx depression eller lavt stofskifte)
30’erne
-
Stress & udbrændthed
-
Klimakteriet som starter fra midt-30’erne
-
PCOS (opdages fx, når man forsøger at blive gravid og oplever udfordringer)
-
Endometriose (opdages fx, når man forsøger at blive gravid og oplever udfordringer)
-
Fertilitetsproblemer
-
Efterfødselsgener (som fx depression eller lavt stofskifte)
40’erne
-
Klimakteriet/Perimenopause
-
Stress (her er der ofte mange bolde i luften med både på familie og karriere)
-
Overvægt / svært ved at tabe sig
-
Lavt/højt stofskifte
50’erne
-
Overgangsaldergener som fx ømme led/muskler, tørhed i skeden, depression, som skyldes lavt østrogen
-
Lavt/højt stofskifte
Efter 50’erne
-
Stress
-
Lav østrogen
-
Svært ved at tabe sige (det kan dog være en god ting, fordi at en anden type østrogen bor i fedtvævet og beskytter dine knogler fra knogleskørhed)
Den her liste er ikke udtømmende, men det er blot for at give dig et praj om, hvad du kan holde øje med i de forskellige stadier af dit liv.
Hvad er 5S-modellen?
Hvis du kan genkende dig selv i nogle af de ovenstående ubalancer og gerne vil have hjælp til at få dit system tilbage i balance på en naturlig og bæredygtig måde, har jeg udviklet en model til dig.
Jeg kalder den for 5S-modellen og den står for:
-
Stress
-
Sukker
-
Stoffer
-
Spisesystem
-
Sensualitet
Sådan bruger du 5S-modellen
Modellen er skabt i prioriteret rækkefølge, da de fleste hormonubalancer starter med for meget stress og ofte en kost som ikke giver kroppen de rigtige og vigtige næringsstoffer. Men det kan være, at du har brug for at starte et andet sted i modellen, og i så fald skal du være velkommen til at vælge det S, der taler mest til dig.
Stress
Stress handler om stresshormonet kortisol. Det bliver aktiveret, når din hjerne opfatter at der er noget på færde, som kan true din overlevelse. Det behøver ikke kun være en løve på savannen, der skal til at jagte dig, det kan også være emails, du ikke kan nå at besvare, eller en konflikt i parforholdet, som øger kortisol.
Fordi din overlevelse er højeste prioritet for din krop, er kortisol alpha-hormonet der bliver prioriteret højere end de andre. Det kan fx gøre, at kroppen vælger at skrue ned for progesteron, som er med til at regulere din cyklus og fertilitet. På den måde kan lang tids stress fx føre til uregelmæssige cyklusser eller helt ophør af din ægløsning og menstruation. Det sker dog ikke nødvendigvis, bare fordi du er stresset (og der kan være andre årsager til en uregelmæssig cyklus), men det kan være en medvirkende faktor.
For at regulere stress gælder det om at give kroppen ro og hvile efter du har været stresset. Der er ikke noget i vejen med at blive stresset indimellem - det er du designet til at kunne klare - men det er vigtigt, at du prioriterer hvile efter en hård periode (ligesom dyrene hviler og ryster det af sig, efter de har været jagtet).
Her er et par af mine råd til at reducere stress:
-
Træk vejret
Din vejrtrækning er en direkte genvej til at trykke på bremsen i dit nervesystem. Brug minimum 5 minutter hver dag på dybe langsomme vejrtrækninger -
Yoga
Under min stresssygemelding var yin yoga fx det eneste træning, jeg kunne lave. Du kan fx bruge terapeutisk yoga som den, du finder på min yogaplatform, hvor jeg har flere yogavideoern designet mod stress, fx en 1 times lang yin yoga mod stress. -
Varme til nyrerne
I traditionel kinesisk medicin mener man, at nyrerne er kroppens batterier. De sidder i ryggen på hver side af din rygsøjle. Sørg for at holde dem varme, især om vinteren, fx med en lun varmepude. -
Sig nej
Giv dig selv lov til at gøre det, du har lyst til, og sig nej til det, du ikke vil. Lær at sætte grænser og prioriter din egen nydelse. Hyr evt. en stresscoach, hvis du har brug for hjælp til at lære det. Jeg kan anbefale min stresscoach Katrine Marie Jensen.
Sukker
Sukker handler om dit blodsukker. Når du spiser sukker eller hurtigere kulhydrater, får det dit blodsukker til at ryge i vejret og kroppen skal regulere det ved at producere insulin. Det kan kroppen sagtens, men når vi regelmæssigt presser kroppen ved at køre blodsukkeret op og ned med hurtige kulhydrater, kan det virke som en stressor på kroppen og i værste fald føre til insulinresistens. Derfor er det vigtigt, at vi vælger en nærende kost, der stabiliserer blodsukkeret og beroliger kroppen indefra.
Her er et par gode råd til, hvordan du får blodsukkeret i balance:
-
Få nok protein, fedt og fibre til hvert måltid
Det er kulhydratet i maden, som påvirker dit blodsukker. Det betyder ikke, at vi skal undgå kulhydrater, vi skal bare vælge de grove fiberrige varianter, der får blodsukkeret til at stige langsommere. Du kan også sænke hastigheden på optagelsen af maden ved at tilføje protein og fedt til måltidet, da det ikke påvirker blodsukkeret lige så hurtigt. -
Bevæg dig
Du kan spise dig til et stabilt blodsukker, men du kan også træne dig til det. Tag en 'pulssnack' hvis du har fået for mange hurtige kulhydrater ved fx at lave 10 englehop. Når du bevæger dig optager cellerne mere sukker, så kroppen ikke behøver producere lige så meget insulin. Jeg kan fx anbefale min yogavideo for blodsukkeret, der giver dig sved på panden og får sukkeret ud i cellerne > -
Find alternativer til sukker
Har du en sød tand? Så kast dig over mere næringsrige desserter. Du kan fx prøve min opskrift på snickerskugler, som reddede mig ud af en periode med sukkertrang og ustabilt blodsukker.
Stoffer
Stoffer handler om hormonforstyrrende stoffer. De findes usynligt i vores miljø og kommer fra industrien, hvor de bliver tilsat i forskellige produkter som fx cremer, plastik og teflonpander.
Hormonforstyrrende stoffer er kemiske stoffer, som ligner vores egne hormoner. Derfor kan de sætte sig i 'låsen' på cellen og påvirke den lige som vores egne , og det kan være med til at skabe en hormonforstyrrelse.
Det kan ikke lade sig gøre at undgå hormonforstyrrende stoffer (de er overalt), men vi kan være med til at reducere mængden, vi påvirkes af, og øge vores evne til at skille os af med dem.
Her er et par gode råd:
-
Brug Kemiluppen og Svanemærket
Vidste du, at du kan scanne produkter og få besked om de indeholder hormonforstyrrende stoffer? Med den smarte app Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk kan du få klar besked, om hvor de findes. Du kan også gå efter svanemærkede produkter (også fx til rengøring), så du får sikre produkter. Der findes dog også stoffer mange andre steder - fx pesticider i ikke økologiske grøntsager eller bromerede flammehæmmere i sofaer. Der findes ressourcer online med oversigt over stofferne og på mit online kursus gennemgår jeg med mine deltagere alle steder, de bør kigge.
-
Boost din lever
Din lever er dit store indre rensningsanlæg, der står for at udrense giftstoffer, hormoner - og hormonforstyrrende stoffer. Så det gælder om at sørge for, at den er i topform. Det gør du fx ved at reducere mængden af giftstoffer som fx alkohol og nikotin, og spise masser af grønt, især fra korsblomstfamilien som fx broccoli og alle kåltyper.
Spisesystem
Når din lever har nedbrudt stofferne, skal de transporteres ud af kroppen. Og det bliver de blandt andet via din tyktarm. Men hvis den ikke fungerer optimalt - fx hvis du oplever forstoppelse, diarre eller bakterielle ubalancer - kan det forstyrre denne proces. Derfor er det vigtigt, at du hjælper dit spisesystem (aka fordøjelsen) til at have det godt.
Her er et par gode råd:
-
Giv føde til bakterierne
Hvis vi vil have flere af de gode bakterier, er vi nødt til at give dem noget at leve af. Og de elsker - ligesom blodsukkeret og leveren - fiberrige fødevarer som fx rodfrugter og bælgfrugter. Du kan fx prøve min kollega Anne Seidelins præbiotiske gryderet med masser af næring til bakterierne. -
Tilføj bakterier
Udover at øge dem, som allerede er der, kan du også tilføje nye bakterier. De findes fx i surkål og yoghurt, og du kan også vælge et mælkesyrebakterietilskud fra helsekosten. -
Træk vejret og bevæg dig
Ligesom for stress er dybe vejrtrækninger og bevægelser geniale for tarmene. Det stimulerer peristaltikken, altså tarmens bevægelighed. Du kan fx kaste dig over min yogavideo for spisesystemet på min yogaplatform.
Sensualitet
Det sidste S er måske det vigtigste. Det handler nemlig om din energetiske balance. Lever du mest i din maskuline eller feminine energi? Tillader du dig selv at opleve nydelse, holde fri, danse og gøre det, du har lyst til? Jo mere vi forstår at balancere de her to energier, jo mere nærer vi kroppens indre balance, som indirekte fører til et system i balance.
Her er et par gode råd:
-
Gå på en Pleasure Hunt
Hvad giver dig nydelse? Et stykke chokolade? At se netflix hele dagen? At gå ud i skoven? Gør det til en vane at finde nydelse hver eneste dag. Noget du gør, som ikke er produktivt eller fornuftigt, men kun har til formål at gøre dig glad. Det øger oxytocin og dopamin, så du får en rar følelse i kroppen. -
Dyrk egenomsorgen
Tag vare på dig selv. Vær som en kærlig mor over for dig. Både i måden du taler til dig selv og i de handlinger du foretager. Spørg dig selv: Hvis jeg var min egen bedste veninde, hvordan ville jeg så være overfor mig selv?
-
Vær uperfekt
Giv dig selv lov til at være som du er. Accepter at livet består af at lave fejl og at lære. At du ikke er perfekt, og det behøver du heller ikke være. Det feminine handler også om frihed og at nyde processen og give slip på forventningerne, så prøv om du kan gribe dig selv, også når alting ikke går efter planen.
Hvordan kan du lære mere?
Nu har du fået et kort overblik over de vigtigste faktorer. Men det er min erfaring, at det sjældent handler om viden. Det handler i stedet om, hvordan vi kan få det implementeret i vores liv. Og det er der, at de fleste af os kommer til kort.
Derfor har jeg skabt nogle muligheder for at du kan tage action her og nu:
-
Hormonyoga For Kvinder
Få adgang til ubegrænset hormonyoga, meditation og akupressur og bliv del af et nærende kvindefællesskab på min online yogaplatform. Her kan du finde yogavideoer for de 5S'er og meget mere, og der vil være månedlige yogaworkshops og kvindecirkler kun for medlemmerne. Du kan få en gratis prøveperiode uden binding lige her >
-
Hormoner i Balance
Jeg har skabt et 3-måneders online kursus, hvor jeg gennemgår de 5S'er og giver dig alt du har brug for til at få din krop i balance én gang for alle. Læs fx Marias oplevelse med kurset. Du kan deltage lige her >
Jeg håber, at det her blogindlæg har givet dig et godt indblik i det her fantastiske system i din krop 🙏
Kærlig hilsen
Laura
Om Laura Grubb
Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormonsystem. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.
Følg med på Instagram, Facebook og Youtube
Ansvarsfraskrivelse
Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.
2 kommentarer
Hej Laura. Du fremhæver østrogen til hormoner i balance - og det er selvfølgelig også vigtigt for tørre slimhinder. Men du nævner ikke progesteron, som er et stort problem i forhold til energi og træthed for 50+. fx har jeg fået en hormontest og troede at jeg manglede testosteron pga. træthed og manglende overskud samt søvn. Det viste sig at lidt østriol og en masse progesteron var problemet.
Nu kan jeg ikke tåle nogle af hormoncremerne til trods for at de er naturlige. Derfor er jeg meget nysgerrig på om hormonyoga virkelig kan fremme netop de hormoner? Jeg har dyrket hathayoga i nogle årtier, men er nu mere til yin yoga
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar