Jeg elsker at nørde nye apps og termometre for prævention. Heldigvis kommer der hele tiden ny forskning frem om, hvordan de virker.

Jeg benytter selv i øjeblikket termometret Daysy som præventionsmetode. Daysy er baseret på teknologien bag LadyComp. Det er en fertilitetsmonitor, der bruger bruger principperne bag Fertility Awareness (på dansk Sikre Perioder) til at forudsige, hvornår det fertile vindue er. Det vil sige hvornår man skal bruge beskyttelse og hvornår man kan have sex uden beskyttelse.

laura grubb

Man måler sikkerheden ved præventionsmetoder som Pearl Index, der måler antallet af uønskede graviditeter pr år pr 100 kvinder.

Indtil nu har studierne vist at Daysy har haft et bruger-relateret Pearl Index (dvs. at man inkluderer brugerfejl) på 3,8. Det vil sige, at 3,8 ud af 100 kvinder pr år ville blive gravide med denne metode.

Men et nyt mindre studie fra i år med 125 kvinder viste, at når man bruger Daysy sammen med dens app DaysyView, falder det bruger-relaterede Pearl Index til 1,3. Dvs. at 1,3 ud af 100 kvinder pr år blev uønskede gravide.

Det er lavere end den mest effektive metode for sikre perioder, jeg har fundet indtil nu. Det er nemlig ved brug af Sympto-Thermal metoden med fx en app som Kindara, der har et brugerrelateret Pearl Index på 1,8.

Desværre var det kun et lille studie, som viste denne forbedring i Daysy’s Pearl Index. Jeg håber, at der snart vil komme flere studier, som undersøger effektiviteten af alle de nye apps og præventionsmuligheder, som kommer frem.

Bruger du Sikre Perioder som prævention, og hvilken metode i så fald? Har du nogle erfaringer med Daysy eller andre præventionstermometre og apps?